Attilio Viviani sprint verrassend naar eerste profzege in Schaal Sels Merksem - Bingoal Cyling Cup
Attilio Viviani sprint verrassend naar eerste profzege in Schaal Sels Merksem - De Beker van België

Attilio Viviani (Team Cofidis) is de ietwat verrassende winnaar van de Schaal Sels Merksem. De 22-jarige Italiaan is de jongste broer van spurtbom Elia en toonde op de Bredabaan dat ook hij over rappe benen beschikt. Viviani klopte nipt de winnaar van vorig jaar, Timothy Dupont, en thuisrenner Michael Van Staeyen.

Na de openingsronde, waarvan het eerste gedeelte als neutralisatie geldde, hield het peloton halt aan de meet om enkele onveilige punten in het parcours aan te kaarten (lees hier meer daarover). Uiteindelijk werd het parcours wat aangepast en zouden er acht rondes van elk 16 km afgelegd moeten worden. Daarin namen teamgenoten Tom Van Asbroeck en Guillaume Boivin van Israel Cycling Academy al vroeg de benen.

Het duo maakte er een fraaie koppeltijdrit van en bouwden een voorsprong uit van net geen twee minuten. In het peloton nam Wanty – Gobert het heft in handen, gesteund door Wallonie Bruxelles en Corendon – Circus. Op acht kilometer van de meet waren Boivin en Van Asbroek eraan voor de moeite en werden zij opgeslokt door het intussen in twee gescheurde peloton.

Met een relatief grote groep trokken we zo richting eindmeet, enkele ontsnappingspogingen in het absolute wedstrijdslot konden daar niets meer aan veranderen. In een beklijvende sprint haalde Viviani – en niet diens verwachte ploegmaat Hugo Hofstetter – het met enkele banddiktes van de laureaat van 2018, Dupont. Van Staeyen moest vrede nemen met de derde podiumplaats. Voor Viviani is het zijn eerste zege als beroepsrenner. Hij werd pas op 1 augustus bij Team Cofidis gehaald als stagiair en dankte na afloop dan ook uitgebreid ploegmanager Cédric Vasseur en zijn collega’s bij de Franse formatie.

 

Kernwoorden voor Attilio Viviani sprint verrassend naar eerste profzege in Schaal Sels Merksem