Solozege voor Kenneth Vanbilsen in Duracell Dwars door het Hageland! - Bingoal Cyling Cup
Solozege voor Kenneth Vanbilsen in Duracell Dwars door het Hageland! - De Beker van België

Duracell Dwars door het Hageland heeft met Kenneth Vanbilsen (Team Cofidis) een verrassende maar verdiende winnaar gekregen. Vanbilsen, een man van de streek, liet zijn medevluchters achter en kwam solo over de meet op de Citadel van Diest! “Als je dichtbij woont, ken je de bochten blindelings.”

Na de start in Aarschot was het niet lang wachten op actie. De wedstrijd barsste al na een uur open, toen een groep van 39 renners zich afscheidde van de rest. We kregen vervolgens een beklijvend steekspel te zien op de onverharde stroken van de ‘Vlaamse Strade Bianche’. Hoe Kenneth Vanbilsen erin slaagde Duracell Dwars door het Hageland op zijn naam te schrijven kan u lezen in volgende wedstrijdverslagen.

De 29-jarige Vanbilsen boekte zo zijn eerste profzege in vijf jaar, en dat in eigen streek. De Limburger was daar vanzelfsprekend erg tevreden mee: “Ik woon in Halen, zo’n zes kilometer van hier. De ploeg is hier ook komen rijden voor mij. Voor de start zeiden ze nog: “Kenneth, bewijs het maar want we zijn hier voor jou.” Als je het dan kan afmaken… Ik ben geen veelwinnaar. Bovendien kwam ik de meet over met een leegloper. De finish had niet veel verder moeten liggen.”

Vanbilsen dankt zijn prachtige overwinning onder meer aan zijn parcourskennis. “Ik ben de laatste drie dagen, na de Ronde van België, de plaatselijke rondes komen verkennen. Dinsdag heb ik een bewuste rustdag genomen en woensdag ben ik naar hier gekomen met Quinten Hermans (die derde werd, red.) voor de grote toer van 60 km. Gisteren ben ik speciaal nog eens teruggekomen om de plaatselijke rondes te verkennen na de regenval. Ik wist dat daar een mogelijkheid lag.”

“Ik moest dan wel het Grasbos zien over te geraken”, vervolgde hij zijn uitleg. “Ik wist dat je na het Grasbos meteen in het centrum van Diest kom. Ik ken het daar blindelings. Ik ben in bochten gevolgen, over middenbermen gesprongen… Vol risico! Maar als je kortbij woont ken je de bochten blindelings. Ik ben gewoon vol risicio gegaan, zonder nadenken.”

 

Niki Terpstra (Team Total Direct Energie) werd tweede en is de nieuwe leider in de Bingoal Cycling Cup. Hij springt in de tussenstand over Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), die vrijdag geen rol van betekenis speelde in het Hageland. Woensdag wacht met Halle – Ingooigem al de vijfde manche in de Bingoal Cycling Cup.

  1. Niki Terpstra: 33 punten
  2. Baptiste Planckaert: 32 punten
  3. Thomas Boudat: 21 punten
Foto’s: Kramon

 

Kernwoorden voor Solozege voor Kenneth Vanbilsen in Duracell Dwars door het Hageland!