Viviani: “Ik ben beter als er wat klimmetjes in de finale zijn” - Bingoal Cyling Cup
Viviani: “Ik ben beter als er wat klimmetjes in de finale zijn” - De Beker van België

Attilio Viviani boekte in de Schaal Sels Merksem (1.1) zijn eerste profzege. De stagiair van Team Cofidis bleef in de sprint de Belgen Timothy Dupont en Michael Van Staeyen voor. “Ik ben beter als er in de finale wat klimmetjes zijn om dan met minder renners voor de zege te sprinten”, vertelt hij. “Vandaag was zwaar omdat je na elke bocht moest sprinten, maar ik ben er wel in geslaagd een goede eindsprint te rijden.”

Attilio Viviani is de jongte van drie broers. Het moet groot feest geweest zijn zondag ten huize Viviani, want ook de oudste, Elia, was de snelste in Hamburg. Voor de 22-jarige Attilio was het zijn eerste zege als beroepsrenner. “Ik had al twee sprints gewonnen bij de beloften in Italië, maar dit was mijn eerste zege als prof. Deze is natuurlijk belangrijker. Ik wil algemeen manager Cédric Vasseur om mij deze kans te hebben gegeven. Dit was pas mijn tweede wedstrijd in België overigens.”

“Ik was normaal de laatste man voor Bert Van Lerberghe“, doet de Italiaan zijn wedstrijdverhaal. “Maar op twee rondes van het einde zei hij: ‘Neem mijn wiel, ik ben niet zo goed. Beter dat ik de lead-out doe.’ Dat deed hij erg goed, hij loodste me prima door de laatste bocht. Ik passeerde daarna twee renners en reed een goede sprint. Ik moet heel het team bedanken, niet alleen Bert. Zij hebben de hele dag gewerkt. Het was geen gemakkelijke finale want geen enkele ploeg was nog volledig op 2 km van de meet.”

Viviani noemt zich een echte sprinter, maar kent ook zijn tekortkomingen. “Ik heb nog moeite met echt snelle sprints na wedstrijden waar contstant à bloc wordt gereden. Die zijn lastig voor mij omdat ik een lichtgewicht ben. Ik ben beter als er in de finale wat klimmetjes zijn om dan met minder renners voor de zege te sprinten. Vandaag was zwaar omdat je na elke bocht moest sprinten, maar ik ben er wel in geslaagd een goede eindsprint te rijden.”

Een banddikte was uiteindelijk het minieme verschil tussen winnaar Viviani en tweede Timothy Dupont. De jonge Italiaan weet goed genoeg wie hij achter zich liet. “Ja, hoor. Ik heb hem ook gefeliciteerd. Het was nipt. Ik nam de kop in de sprint, maar hij kwam nog erg dicht op het einde. Ik heb m’n handen niet omhoog gestoken omdat ik niet zeker was wie gewonnen had.”

De Schaal Sels Merksem was al toe aan zijn 94ste editie en is een waar begrip in het Belgische wielerlandschap. Maar ook in Italië volgen ze deze wedstrijd, aldus Viviani. “Ze kennen de Belgische koersen goed in Italië. Ze hebben allemaal wat schrik voor deze wedstrijden. M’n Italiaanse oud-ploegmaten zeiden me dat ook: ‘Ooh, vandaag in België, hé.’ Het was mooi om hier te zijn en om hier te kunnen winnen. Erg mooi als eerste profzege dit.”

 

Kernwoorden voor Viviani: “Ik ben beter als er wat klimmetjes in de finale zijn”